Monday, September 13, 2010

Selamat Hari Raya !

bismillah,

salam readers, bloggers..

hari ni dah raya ke 3. baru rajin nak berblog.

mcmane raya? best? menarik? meriah?

okeyh. kali ni raya pertama abah, umi dan along baru balik umrah. mcm2 bwk balik.. kurma takyah ckp bertimbun2 laa.. dgn rutob(btol ke), buah-buahan dari sana. ulam pun siap bwk blek. heh.

pastu raya kedua : balik kampuang sungai besar. nenek pun dah tak tinggal sana. jadi kitorang balik rumah paman Bad. sana ada bik non, wak yak punya family dan bikjah serta bik im.

ptg tu raya rumah wak nah pastu jenguk kg nenek. ehm best ah tringat dulu2 kitorg time kecik raya kat sini. paling best rumah nenek ni sekeliling rumah padi.. sejuk je pagi2 tu..

dulu-dulu :

1. orang dtg raya kitorg tgkp ikan. rumah nenek ada parit.
2. malam raya pasang pelita. pastu main bunga api. mmg best!
3. aku pernah jatuh parit masa lalu jambatan. jambatan tu mcm batang paip ke kayu ntah.. badan tak seimbang.. tibe2 jatuh.. basah kuyup habis.
4. main masak2.. perencahnya padi, bunga2.. yg bestnya laki pon join.. haha
5. panjat pokok belakang rumah nenek. tapi sekarang rumah nenek dah takde pokok kat belakang tu sume dah tebang,
6. rumah nenek papan. kalau jalan mesti bunyi2.. tu best uh.. kalau loncat2 lagi best..haha
7. toilet rumah nenek kat luar. pagi2 orang nak solat subuh sume beratur kat tangga nak masuk bilik air. bila tunggu tu macam2 boleh dgar. suara katak, cengkerik.. hem

tapi sekarang rumah nenek dah lain. jadi rumah batu. semua jadi kenangan. nanti dah upload gamba, aku masukkan eh.

malam : kitorg gi rumah wak nuar. bertolak balek pukul 11 lebih. esok abah kerja. sampai umah kol 1 lebeh kot. aku pon tak tgok jam. heh

dan raya 3 (hari ni) : macam tak pergi mana2..

**

weh weh.. aku tak suka lah ade 'dermathon' ni. benda ni kan kita kene minta duit kat orang (mcm peminta sedeqah =.=') bukan utk keperluan kita. tapi utk sumbangan sekolah. nak bina susur gajah lah..makmal..kelas.. ape lah bagai. masalahnya tak dptlaaa aku nak kumpul duit raya :( sbb duit raya nnt masuk dlm dermathon. habis cuti nnt kene hantar. pastu kalau hilang or tak hantar, polis cari kita! waa! gila tak?? adoy. program 'dermathon' ni ada no code pastu dpt pgesahan polis diraja malaysia dan pengetua sbb tu ah polis cari kalau hilang.. hesh serabut2..

jadi sape2 nak raya rumah aku prepare2 lah duit sebelum dtg.. sng cte bwk RM 100 setiap sorg..hehehe :P (sukati aku je)

k till then, gamba aku msuk nnt,

bye.

2 comments:

Ahmad Hidayat said...

Slamat ari raye asma' nahar..maaf zahir batin..hehe

asma' said...

selamat hari raya ahmad hidayat.. maaf zahir batin guk.. aku nk duit rye bleh?? hehehe